5 web development vaardigheden die je deze zomer kunt leren

5 web development vaardigheden die je deze zomer kunt leren

De zomer komt eraan. Terwijl de zomer vaak in het teken staat van op vakantie gaan, is het ook een ideale periode om nieuwe web development vaardigheden onder de knie te krijgen. Je hebt vast veel vrije tijd over, dus waarom niet?

Web development is continu in ontwikkeling. Nieuwe technieken en trucjes worden op bijna wekelijkse basis op ons afgevuurd, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is het belangrijk om jezelf, als web developer, te blijven ontwikkelen. De snelle ontwikkeling wacht op niemand; dus zorg dat je op tijd aanhaakt bij de rest!

Web development vaardigheden om deze zomer te leren

Speciaal voor de groep die deze zomer aan de slag wilt – of de groep die nog geen idee heeft wat deze zomer te doen, heeft Weoweb 5 web development vaardigheden op een rij gezet waar je deze zomer mee aan de slag kunt.

JavaScript

JavaScript? Dat is toch al best oud?javascript vaardigheden

Klopt, JavaScript loopt al een tijd mee. Het is een populaire programmeertaal die vaak wordt gebruikt om websites interactief te maken. JavaScript was al populair als het gaat om web development, maar sinds het voor steeds meer tools wordt gebruikt, kan je zeggen dat de programmeertaal nóg belangrijker wordt.

Neem als voorbeeld de Gutenberg tekst-editor voor WordPress (die uitkomt en in WordPress wordt gezet met update 5.0), die de huidige tekst-editor gaat vervangen. Gutenberg is in JavaScript geschreven. Alleen het feit dat de grootste CMS ter wereld een tool volledig in JavaScript maakt, geeft al aan hoe handig het kan zijn om je eens te verdiepen in de taal.

Je kunt JavaScript voor veel doeleinden gebruiken: van web development tot handige back-end-tools. Weet dus van te voren goed waar je je op wilt focussen.

Lees meer over JavaScript:

CSS Grid

css grid web development vaardigheden
Bron: Smashingmagazine

Veel web developers zijn perfectionistisch als het gaat om CSS. Altijd een strakke, nette code willen hebben, werken met de laatste tools en experimenteren met nieuwe ontwikkelingen. Deze zomer is een goed moment om eens te experimenteren met CSS Grid – voor zover je dat nog niet hebt gedaan. CSS Grid is een nieuwe functie binnen CSS waarmee je tweedimensionale lay-outs kunt maken.

De meest complexe lay-outs kunnen, dankzij CSS Grid, gemaakt worden zonder een lange code te hoeven tikken. Het duurt even tot je doorhebt hoe het precies werkt, maar geloof ons: deze trend wil je niet missen.

Waarom nu? Omdat we nu op een kantelpunt zijn beland als het gaat om CSS Grid. Waar het vroeger nog onbekend was, ondersteunen nu vrijwel alle grote browsers deze handige tool. Gebruik maken van CSS Grid maakt het werken met CSS ook nog een stukken makkelijker: dus waarom niet?

Lees meer over CSS Grid:

Design system (Styleguides)

Zeg eens eerlijk: is de huisstijl van jouw website, of van de websites van jouw klanten, goed gedocumenteerd? Als dat niet het geval is, dan is het slim om deze zomer aan de slag te gaan met het opstellen van styleguides.

Een styleguide is een bestand waar je alles wat betreft je huisstijl op een rij hebt staan. Zo staat er standaardinformatie zoals welk lettertype er op de website wordt gebruikt, maar ook hoe groot de knoppen zijn en wat de achtergrond van contactformulieren is.

“The more well-organized you are, the better your work will be.”

Bij het bouwen van een website worden sommige beslissingen tijdens het bouwen pas genomen, waardoor niet alles ergens opgeschreven wordt. Dit zorgt ervoor dat designers, vooral wanneer meer mensen aan een website of app werken, verschillende stijlen kunnen gaan hanteren.

Als je een styleguide hebt, weet iedereen in je team dus hoe bijvoorbeeld een knop eruitziet, wat het veel makkelijker maakt om de knop te implementeren. Designers hoeven het zelf niet uit te zoeken, want het staat netjes voor ze gedocumenteerd.

Lees meer:

Micro-interacties

web development vaardigheden
Voorbeeld van micro-interactie. Wanneer je met je muis over de icoontjes gaat, verschijnt er een pop-up met uitleg. Bron: website Wizzair

Het gaat om de details, hè. Daarom mag je micro-interacties niet vergeten. Micro-interacties zijn kleine visuele effecten die je op een website of in een applicatie ziet, denk aan meer informatie wanneer je je muis op de foto van een product in je webshop houdt, of een progress bar die zich vult naarmate je meer naar beneden scrollt.

“Details maken het verschil.”

Mirco-interacties zijn kleine details, maar voor de gebruiksvriendelijkheid van je website kan het grote (positieve!) gevolgen hebben. Ze geven gebruikers meer duidelijkheid bij elke stap die ze op je website nemen, wat resulteert in meer interacties op je website. Ons advies: ga eens een weekendje aan de slag met micro-interacties, en experimenteer erop los. Lees ook deze handig gids om te beginnen met micro-interacties (voor beginners).

Typografie

Wij web developers doen veel aspecten van ons werk goed, maar als het op typografie aankomt, laten we nog wel eens een steekje vallen. ‘Als het lettertype er goed uitziet, ben ik tevreden’, hoor je regelmatig. Zo hoort het ook, maar er zijn meer aspecten als het aankomt op typografie. Bijvoorbeeld: is je tekst responsive en schalen de H1-koppen mee op kleinere beeldschermen?

Tijd over? Neem dan eens de basis door als het gaat om typografie. Je komt altijd wel iets tegen wat je nog niet weet en het is zeker een web development vaardigheid die altijd mooi meegenomen is!

Meer lezen over typografie:

Tot slot

We hopen dat je dit artikel nuttig vond en dat het je op z’n minst op weg heeft geholpen in jouw ondernemen :). Veel succes!

Voor vragen, vrijblijvend advies of gewoon een kopje koffie stuur ons gerust een mailtje op info@weoweb.nl of bel ons op ons bedrijfsnummer 085 06 08 647

Groet,

Het Weoweb team