8 tips om de laadtijd van je website te verkorten

8 tips om de laadtijd van je website te verkorten

Wie heeft er een hekel aan websites die langzaam laden? Wij allemaal. Een langzame website is dus een minpunt als het gaat om gebruiksvriendelijkheid. Maar niet alleen dat; het is ook slecht voor je positie op Google. De oplossing: verkort de laadtijd van je website!

Websites met een korte laadtijd zorgen ervoor dat bezoekers langer op je website blijven. De kans is immers groot dat bezoekers snel wegklikken en naar een andere website gaan, als de website niet snel genoeg laadt.

Dat bezoekers snel wegklikken als de website er te lang over doet om te laden, is zelfs bewezen door Google. Google besloot daarom een aanpassing te maken in het algoritme dat bepaalt op welke positie je website in Google komt. Je raadt het al: websites met een korte laadtijd scoren bonuspunten en komen hoger in Google.

Het is dus verstandig om eens te kijken naar de laadtijd van je website en om te weten hoe je die kunt verkorten. Weoweb legt je in dit artikel uit hoe je dat kunt doen. 

Klik hier om meteen naar de tips te gaan.

Hoe verkort ik de laadtijd van mijn website?

Hoe snel (of langzaam) je website is, hangt af van meerdere factoren. Je moet in ieder geval eerst weten wat de huidige laadtijd van je website is. Door deze handige tool van Google te gebruiken, meet je niet alleen de laadtijd, maar weet je ook meteen waar ruimte is om je website sneller te maken.

Laadtijd van website meten

PageSpeed Insights. Dat is dé tool om je laadtijd te meten. Ga naar de website en de rest spreekt voor zich.

Laadtijd website verkorten

In het tekstvak vullen we als voorbeeld de link van NU.nl in. Vervolgens klikken we op ‘Analyseren’. Nadat de website door PageSpeed Insights is geanalyseerd, krijg je het resultaat voor zowel de mobiele versie als desktop versie te zien.

Laadtijd website verkorten PageSpeed

Zoals je ziet is de snelheid ‘Average’. Dat kan dus beter.

Naast de laadtijd krijg je ook te zien hoe goed de website geoptimaliseerd is voor mobiel. Scroll naar beneden en je ziet een paar tips die Google je meegeeft om je website sneller te maken en te optimaliseren.

Kijk vooral naar de tips die Google je geeft voor de mobiele website. Een snelle laadtijd krijgen bij een mobiele website is namelijk moeilijker dan op een desktop versie, omdat de internetverbinding op mobiel meester slechter is. Gelukkig zullen veel aanpassingen die je voor de mobiele versie doet ook automatisch impact hebben op de desktop versie van je website.

Stappenplan om de laadtijd te verkorten

Heb je een website die langzaam laadt? Niet handig! Hier wat tips om de laadtijd te verkorten zodat je zowel je bezoekers als Google tevreden houdt.

Tip 1: Verklein de bestandsgrootte van je afbeeldingen
Tip 2: Gebruik minder plugins
Tip 3: Gebruik geen sliders
Tip 4: JavaScript en CSS minimaliseren
Tip 5: Gebruik zo min mogelijk externe lettertypes
Tip 6: Gebruik caching
Tip 7: Gebruik SSL
Tip 8: Overstappen op andere hosting provider

Tip 1: Verklein de bestandsgrootte van je afbeeldingen

De eerste tip is ook meteen de makkelijkste: maak je afbeeldingen kleiner. Vaak wordt dit vergeten door de websitebouwer en komen we soms foto’s tegen van wel 10MB. Dan is het niet zo raar dat een website langzaam laadt. Er zijn meerdere manieren om de bestandsgrootte van foto’s te verkleinen, hier heb je er twee:

  • Gebruik een professioneel foto-programma (zoals Photoshop) om foto’s op te slaan ‘voor het web’, in plaats van ‘normaal’ opslaan. Dit kan zo 80 procent bestandsgrootte per foto schelen. Bij grote foto’s kan het leiden tot wat kwaliteitsverlies, maar bij kleine- en middelgrote afbeeldingen zie je dat amper.
  • Gebruik je geen programma als Photoshop? Dan kan je tinypng.com gebruiken. Upload je afbeelding, laat hem comprimeren en download hem opnieuw.

Extra tip: met het programma Screaming Frog (een tool om je website te analyseren) kun je scannen op afbeeldingen. Je krijgt dan alle afbeeldingen die op je website staan, te zien. Je kan filteren op bestandsgrootte, zet hem bijvoorbeeld op ‘Over 100 kb’ en je krijgt alle afbeeldingen te zien die groter dan 100 kb zijn. De gratis versie van Screaming Frog is voldoende voor website tot 500 pagina’s groot.

ScreamingFrog Laadtijd versnellen

 

Tip 2: Gebruik minder plugins

Deze tip is voor diegenen die een CMS als WordPress of Drupal gebruiken. Aan bijvoorbeeld WordPress kun je eindeloos plugins toevoegen. Heel handig, maar er zit ook een keerzijde aan. Elke plugin moet geladen worden en dat heeft invloed op de laadtijd van je website.

Wil je weten of en hoeveel een plugin je website vertraagt? Dat kan met tools als GTmetrix. Daarnaast kan je ook reviews van de plugin lezen, daar staat vaak ook positief of negatief commentaar over de invloed van de plugin op de laadtijd van een website.

Tip 3: Sliders op je website zien er fancy uit, maar zijn minder fancy voor je laadtijd

Je ziet ze regelmatig bovenaan websites, slideshows met tekst die om de zoveel seconden veranderen. Deze sliders zijn vaak heel zwaar en laden traag. Zoekmachines kunnen ze slecht scannen, waardoor het ook niet goed is voor je ranking in Google.

Slider laadtijd verkorten

En als dit nog niet genoeg argumenten zijn om sliders te vermijden: uit veel usability-tests blijkt dat website-bezoekers amper op buttons in sliders klikken. Vermijden dus!

Tip 4: JavaScript en CSS minimaliseren

Elke keer dat je naar een website gaat, moet je browser alle codes van die pagina laden. Als de code verspreid en versnipperd op de pagina staat, duurt het natuurlijk wat langer dan wanneer de code logisch is ingedeeld. Helaas gebeurt het nog vaak dat de code een rommeltje is en er veel overbodige informatie in staat.

De oplossing: minimaliseer en combineer de programmeertalen JavaScript en CSS. Dit is een klusje voor experts, maar op het internet vind het flink wat tutorials en tools. Mocht je hier zelf mee gaan knutselen, zorg dan altijd dat je vooraf een backup maakt van je website.

Tip 5: Gebruik zo min mogelijk externe lettertypes

De meest bekende externe lettertypes zijn Google Fonts. Deze lettertypes zijn vaak mooi en makkelijk te koppelen aan je website, maar het kost wel meer tijd om ze te laden.

Heb je twee externe lettertypes, dan zal dat meestal geen probleem zijn. Maar heb je er tien, dan is dat wel te merken in de laadtijd van je website.

Tip 6: Gebruik caching

Dit is eigenlijk een must om je website sneller te laten laden. Een cache plugin slaat bepaalde onderdelen van websites op, zodat de volgende keer dat je op die website komt, de pagina veel sneller laadt.

Het toevoegen van een cache plugin verschilt per CMS en server die je gebruikt. Je kan hiervoor contact opnemen met de hosting waar je website op staat, maar het best is om een expert hier even naar te laten kijken. Ook Weoweb kan je hiermee helpen.

Tip 7: Gebruik SSL

Voeg een SSL-certificaat toe aan je website. SSL zorgt er namelijk voor dat vertrouwelijke informatie versleuteld verzonden wordt, zodat je gegevens niet onderschept kunnen worden. Dit maakt je website veiliger, maar het verkort ook de laadtijd. En je scoort er ook nog eens bonuspunten mee bij Google.

Tip 8: Overstappen op snellere hosting

Van alles geprobeerd, maar blijft je website traag? Dan is het tijd om te overwegen een ander hostingpakket te nemen of over te stappen naar een andere hostingprovider. Tip: lees de reviews over hosting providers, daar vind je vaak iets over de snelheid van websites die daar gehost zijn.